Zengő Praxisközösség

Ispotályos nap a Zengő Praxisközösség közreműködésével

Categories :Egészségnapok

Ispotályos nap a Zengő Praxisközösség közreműködésével 2019. 04.13-án

A Pécsváradi Vár meghívására, egy igazán szép környezetben került sor a Zengő Praxisközösség 2019. évi első egészségnapjára. Az Ispotályos Napot VII. alkalommal szervezték meg.

 

Praxisközösségünk 12 munkatársa, 3 segítő diák önkéntes és meghívott vendégeink az alábbi szolgáltatásokkal álltak a lakosság rendelkezésére:

– állapotfelmérések: vérnyomás, – vércukormérés

– dietetikai tanácsadás: testzsírmérés, BMI számolás, egyéni életmód tanácsadás

– gyógytorna tanácsadás: helyes testtartás és testhasználat tanítása hétköznapi helyzetekben.

– anyajegyszűrés, bőrgyógyászati tanácsadás Dr. Puskás Márton bőrgyógyásszal

– dohányzás leszokást segítő tanácsadás CO méréssel egybekötve

–  dohányzásprevenciós lakossági előadás, bemutató életnagyságú demonstrációs bábúval

– elsősegélynyújtás – újraélesztés, ambubabával a Pécsváradi Mnetőszolgálat közreműködésével

– gyerek programok: Játékos tudomány, elsősegély gyerekeknek: kötözések, sebellátás

– életteli gyógylé kóstolás Ivanov Jankóval

– ételkóstoló

 

A hideg, esős idő ellenére a Palota szárnyban kialakított helyszínen 88 fő regisztrált. Anyajegyszűrésen összesen 35 fő vett részt, közülük szerencsére kóros elváltozása senkinek nem volt. A bőrgyógyász szakorvos többeknek félévente kontrollt javasolt.

Az állapotmérések is népszerűek voltak: vérnyomásmérésen  62 fő vett részt, 24%-nak magasabb értéket mértünk. Neki javasoltuk a rendszeres vérnyomás ellenőrzést.

Vércukormérést 64 fő vett igénybe, 9 %-nak volt kórós ez az értéke. Dr. Kapuvári Péter háziorvos értékelte az eredményeket. Testzsír és BMI mérésen, dietetikai tanácsadáson 24 fő vett részt, közülük 19 főnek magasabb volt a BMI értéke, azaz túlsúllyal küzd! A klienseket tájékoztattuk a Zengő Praxisközösség ingyenes dieitetikai és gyógytorna foglalkozások igénybevételének lehetőségeiről.

A kiegészítő programokon is folyamatos volt az érdeklődés: többen megtekintették a dohányzásprevenciós demonstrációs bábút, alkalom nyílt a leszokás módszereiről beszélgetni.

A Pécsváradi Mentőszolgálat újraélesztés bemutatója is nagy sikert aratott, mindenki ki is próbálhatta, milyen nehéz…A gyereksarokban a kollégák a mikroorganizmusok világával és  és az alapvető sebellátással, kötözéssel várták a kicsiket, nagyokat.

 

A Vár konyhája – dietetikusunk receptjei alapján – gondoskodott az egészséges harapnivalókról, mely mellé nemcsak a növényi tejeket, de a gyógyleveket is megkóstolhattuk.