Zengő Praxisközösség

Bemutatkozik a Zengő Praxisközösség

Categories :Egyéb

Az „EFOP-1.8.2-17 Egészségügyi alapellátás fejlesztése a Pécsváradi Járásban” című pályázat keretén belül, Zengő Praxisközösség néven 2018. május 1-től egy komplex, népegészségügyi program indult el Pécsváradon és 9 környező településen. A Praxisközösség  25 munkatársa két éven keresztül azért dolgozik, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, egészségtudatossága. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a Praxisközösség szolgáltatásait, eddig elért eredményeit.

Prevenciós rendelések

Az eltelt időszakban felnőtt prevenciós rendelést 94 alkalommal tartottunk, melyen 537 fő jelent meg. Gyerek prevenciós rendelés 18 alkalommal volt, 99 gyermeket vizsgáltunk meg. Ezekre a rendelésekre elsősorban a rizikófaktorokkal rendelkező, de orvoshoz nem járó embereket hívjuk meg. Itt zajlik az előszűrtek teljes állapotfelmérése, gondozásba vétele, egyéni tanácsadás, valamint szükség esetén, a már kiszűrt betegek további vizsgálatra utalása (kardiológia, endokrinológia, stb.) .

Egészségfejlesztési egyéni tanácsadás

A prevenciós rendelések lehetőséget adnak arra, hogy több idő jusson egy-egy ellátott egyéni felvilágosítására, adott betegség rizikócsoportjába tartozók motiválására. A praxisközösség logójával ellátott és külön erre a célra készült beutalók segítségével a kiszűrt, rizikótényezőkkel rendelkező vagy már betegségben szenvedő klienseket egyéni dietetikai tanácsadásra és csoportos gyógytorna foglalkozásokra irányítjuk. Dietetikusunk hétfőn és pénteken háziorvosi beutalóval várja az érdeklődőket. A hét négy napján gyógytornászainkkal az alábbi foglalkozásokon vehetnek rész: gerinc, lúdtalp, asszonytorna, vízitorna.

Klubok

A már gondozásba vett betegeknek, ill. a témák iránt érdeklődőknek indítottuk el klubjainkat Az Érbarát és Diabetes klub lelkes tagjai eddig 2-2 alkalommal találkozhattak. A klubokban a betegséggel kapcsolatos ismertek bővítésére, valamint a pályázatban biztosított eszközfejlesztés révén az öngondozás módszereinek elsajátítására van lehetőség.

Védőnőink az elmúlt időszakban 19 Baba mama klubfoglalkozást szerveztek, 4 településünkön: Pécsváradon, Geresdlakon, Fazekasbodán és Marázán. A részt vevők száma klubonként 6-8 fő volt. A klubokba való toborzás személyes úton, plakátok, szóróanyagok terjesztésével, ill. honlapunkon és facebook oldalunkon keresztül történik.

A dohányzás visszaszorítására történő tevékenység a praxisközösségben

Novemberben elindult Pécsváradon egy 5 alkalomból álló dohányzás leszokást segítő tréning, melynek tagjai (jelenleg 11 fő) komoly elhatározásra jutottak a leszokást illetően.

Kampány szűrések szervezése

Az eddig eltelt időszakban három nőgyógyászati szűrést szerveztünk az ellátási területünkön, melyen 73 hölgy vett részt. Elsősorban a harminc év feletti nőket céloztuk meg a vizsgálatokkal.

Egészségnapok

Az eddig eltelt időszakban kilenc településén szerveztünk egészségnapot, melyek során komplex módon történtek szűrések. A programokat a településeken szokásos módon megrendezésre kerülő eseményekhez kötötten szerveztük meg, a községek polgármestereivel előre egyeztetett módon. Az egészségnapokon összesen 348 fő jelent meg. Ezek a rendezvények hozzájárultak a praxisközösség szélesebb körben történő megismertetéséhez, a prevenciós rendelések népszerűsítéséhez. Tájékoztattuk a lakosságot a ditetikai tanácsadás és a gyógytornászok foglalkozásainak igénybevételi lehetőségeiről is. A praxisközösség nyújtotta szolgáltatásokról készült szóróanyagokat is terjesztettük.

Az egészségnapokon az alábbi szolgálatatásokkal vártuk a részt vevőket: vérnyomásmérés, vércukor szint ellenőrzés, testzsír mérés, BMI számítás, valamint CO mérés. A praxisközösség dietetikusa diétás ételek bemutatójával és kóstolóval várta az érdeklődőket, a gyógytornászok helyes ülési és emelési technikákat tanítottak az érdeklődőknek. A gyermekek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket szerezhettek játékos feladatok segítségével. Minden vállalkozó szellemű gyermeket kis aprósággal ajándékozták meg a praxisközösség munkatársai.

A „Zengő” Praxisközösség tizedik, egyben utolsó idei egészségnapja 2018.12.08-án kerül megrendezésre Pécsváradon, önálló rendezvényként.

 

Praxisközösségi közös értekezletek

A népegészségügyi koordinátorok irányításával praxisközösségi közös értekezletre havi két alkalommal került sor. A találkozókon összegeztük a szűrési tapasztalatokat, megbeszéltük az egészségnapokkal kapcsolatos feladatokat, kampányszűréseket, a jelentési és monitoring rendszer kérdéseit.

Egyéb tevékenység

– Életmód tábor túlsúlyos gyerekeknek

A gyermek prevenciós rendeléseken megjelent túlsúlyos gyerekeknek 4 napos életmód tábort szerveztünk Pécsváradon, melyen 22 általános iskolás gyermek vett részt. A tábor célja volt, hogy a gyermekeket megismertessük az egészséges életmód alapjaival, különböző mozgásformákkal, egészséges ételekkel. A tábort követően, a résztvevőknek ősszel elindultak a csoportos gyógytorna foglalkozások is.

– Praxisközösség tevékenységének bemutatása

Elindítottuk honlapunkat (www.zengopraxiskozosseg.hu) és facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/zengopraxis/), melyek segítségével a tevékenységeinket, a lezajlott programjainkat és az aktuális információkat közvetítjük a lakosság felé.

Pécsvárad, 2018. november 27.