Zengő Praxisközösség

Apátvarasdon

Categories :Egészségnapok

Július 22-én az Apátvarasdi Falunap keretében került sor a „Zengő” Praxisközösség 4. egészségnapjára. Összesen 43 fő vett részt az állapotfelméréseken, tanácsadásokon, egészségfejlesztő programokon.

Bár az idő borult volt és csepergett eleinte az eső, végül kisütött a nap!

A szolgáltatásaink közül az alábbiakat vették igénybe a részt vevők:

  • Vércukormérésen 35 fő volt. Közülük egy főnek volt kiemelkedően magas az eredménye, mely miatt javasoltuk a háziorvos felkeresését.
  • Vérnyomásmérésen 40 fő vett részt. 25%-nak meghaladta az optimális 1409/90-es értéket a vérnyomása, nekik kontrollra vagy önellenőrzésre van szükségük.
  • A testzsír és BMI mérés soha nem egy népszerű vizsgálat, hiszen nem szeretünk szembesülni azzal, ha van súlyfeleslegünk. Viszont nagyon fontos információ a rejtett zsírok kimutatása szempontjából is, hiszen lehet valaki testalkatát tekintve sovány, attól még a testzsír értéke magas, ha nem vagy keveset mozog! Összesen 20 fő vállalkozott erre a vizsgálatra, közülük magas testtömegindexszel rendelkezett 11 fő, tehát a megvizsgáltak több mint fele. A testzsírszázalékok hasonlóan alakultak, 12 főnél volt magasabb az optimálisnál.
  • Az eddigi egészségnapok közül itt voltak legtöbben – 14-en –  kíváncsiak a kilélegzett levegő szén- monoxid tartalmára. A nap legmagasabb eredményét egy fiatalember produkálta, az optimális 5 helyett 59-es értékkel.

A kiszűrt megjelenteknek különösen ajánljuk a prevenciós rendelésen való megjelenést, a dietetikusunk által biztosított tanácsadást, valamint a gyógytornászaink által elérhető rendszeres foglalkozásokat.

Nagy sikere volt a gyermekprogramoknak. A kicsik kipróbálhatták az érzékszervi játékokat, a színezést az egészséges ételekről, megtanulták a helyes fogápolás fogásait. Mind a fiatalok és a felnőttek körében nagyon népszerű volt az ún. részeg szemüveg. Játékos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg milyen változásokat idéz elő a koordinációban ez az állapot.

Az egészségnapon megjelenteket friss idénygyümölcsből készült salátával, csokis zabkeksszel és friss limonádéval vártuk.